Home > Geen categorie > Groeien in de bouwen

15 mei zijn we schoolbreed gestart met het project: groeien.

In de onderbouw hebben de kleuters gekeken wat er op de boerderij groeit. Van lammetjes tot graan, op de boerderij was van alles te zien. In de klas gaan ze een begin maken met moestuinpotjes. Naast het zorgen voor iets wat gaat groeien is het gewoon leuk en spannend om te zien hoe een zaadje zich ontwikkelt tot een plantje. In de werkjes die de kinderen gaan maken, zie je ‘groeien’ terug in op volgorde leggen. Begrippen als eerst en later, daarna en laatst. Ook wordt er geoefend met ‘begrijpend luisteren’ door het uitvoeren van mondelinge opdrachten. Voorwerpen gaan we in serie leggen van groot naar klein, dun naar dik en laag naar hoog.

In de middenbouw gaan de leerlingen aan de slag met vragen als: ” hoe lang zit een kuiken in het ei, hoeveel melk geeft een koe, heeft een schaap het niet koud zonder zijn vacht”? En alle andere vragen die kinderen nog meer bij dit thema kunnen bedenken zullen aan bod komen. De middenbouw gaat op donderdag 8 juni op bezoek bij de kaasboerderij in Vianen. Boeken en spulletjes die te maken hebben met het thema mogen mee naar school genomen worden.

De bovenbouwers gaan onder andere zelf onderzoek doen op een melkveehouderij en zullen zelf daarna een mening vormen over de diverse aspecten van een melkveehouderij.

En hoe loopt het in de bovenbouw af met de stekjes van de Pilea peperomiodes ( pannenkoekenplant) ? Normaal denk je bij pannenkoeken gelijk aan een baklucht door heel je huis, maar deze variant zuivert de lucht juist. Hoeveel plantjes zullen er nodig zijn om het lokaal werkelijk te zuiveren, want daar staat de Pilea peperomiodes om bekend….!?